Sectiunea STIRI

Mesajul Biroului Executiv FNSF pentru toti angajatii ANAF!

Mesajul Biroului Executiv FNSF pentru toti angajatii ANAF!

Avand in vedere protestele spontane declansate de colegii nostri din cadrul directiilor generale regionale Timisoara, Ploiesti, Cluj Napoca, Galati, Craiova, Iasi, ale caror nemultumiri si nelinisti le intelegem si le-am adus la cunostinta ministrului finantelor publice in repetate randuri, Biroul Executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante face urmatoarele precizari:

Referitor la desfiintarea directiilor generale regionale ale finantelor publice. Proiectul se afla in dezbatere la comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, avand termen pentru raport data de 5 decembrie 2018. Fiind o initiativa legislativa parlamentara, parcursul ei difera de initiativa guvernamentala, care poate fi negociata la nivelul ministerului. Revenirea la vechea organizare a ANAF, prin infiintarea directiilor judetene ale finantelor publice, presupune realocarea posturilor de la actualele directii regionale catre noile structuri judetene. De aceea am precizat in comunicatul nostru anterior ca suntem interesati de pastrarea locurilor de munca si ca acesta trebuie sa fie un obiectiv al luptei noastre, motiv pentru care am solicitat liderilor sa fie pregatiti pentru declansarea unor actiuni de protest.

Referitor la reducerea posturilor vacante. Proiectul hotararii de guvern se afla pe site-ul ministerului finantelor din data de 9 noiembrie 2018. Am solicitat ministrului finantelor publice si primului ministru amanarea luarii unei astfel de masuri in cadrul ANAF pana la efectuarea unei analize a necesarului de personal si corelarea acestei decizii cu celelalte masuri de reorganizare (contribuabili mijlocii, revenirea la vechea organizare a ANAF).

Referitor la pastrarea drepturilor salariale. Conform prevederilor Anexei VIII a Legii nr.153/2017, functiile din cadrul institutiilor subordonate ANAF sunt considerate functii de stat, fiind salarizate la nivelul aparatului central ANAF. Este important ca prin acest proiect sa nu se intervina in sensul modificarii prevederilor Legii nr.153/2017, de aceea am precizat ca ne preocupa pastrarea drepturilor salariale obtinute.

Referitor la acordul incheiat intre Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante si ministrul finantelor publice. Acordul la care am facut referire in mesajul nostru transmis in urma Consiliului National este o conventie verbala facuta cu ministrul finantelor, care a participat la o sedinta a liderilor sindicatelor afiliate la Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante, prin care ministrul ne-a asigurat (in prezenta a 180 de colegi) ca nu vor exista reduceri de personalsi ca se va face o analiza  a numarului de angajati necesar pentru buna desfasurare a activitatii. Este de neacceptat ca prin necunoasterea prevederilor legii privind incheierea acordurilor colective si intr-o perioada foarte tensionata precum cea pe care o parcurgem, sa fie provocata, cu rea vointa, o confuzie in aceasta privinta.

Pentru ca am anticipat cursul evenimentelor, dat fiind modificarile legislative preconizate, in ultimile 2 saptamani Biroul Executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante a facut urmatoarele demersuri:

- a convocat Consiliul National format din liderii sindicatelor afiliate la Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante, prilej cu care au avut loc intalniri cu: presedintele ANAF, ministrul finantelor publice, directorii directiilor generale regionale ale finantelor publice

- a avut discutii cu membrii comisiilor de specialitate din cadrul Camerei Deputatilor

- a transmis solicitari scrise catre ANAF, MFP, Guvern pentru amanarea luarii masurii privind reducerea posturilor vacante din sistemul MFP

- a informat in permanenta membrii de sindicat cu privire la demersurile realizate

- a informat opinia publica asupra posibilitatii declansarii unor actiuni de protest spontane la nivel national.

Biroul Executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante, in completarea tuturor demersurilor intreprinse de noi, conform hotararilor Consiliului National, sprijina actiunile de protest indreptatite ale colegilor nostri, pentru a putea determina schimbarea atitudinii conducerii MFP fata de proprii angajati.

© SED LEX 2024 - All rights reserved.